Én már Árminnál is úgy voltam ezzel az egésszel, hogy nem olvasgattam, nem beszélgettem róla másokkal hiszen tisztába voltam azzal, hogy ez a mai világban egy elég központi kérdés erős nyomást gyakorolva a friss anyukákra. Úgy voltam vele úgyis lesz, ha pedig nem akkor az sem zavarna. De ami nagyon segített, hogy mindig az volt előttem, amit Anyukám mondott, hogy valaki az örökbe fogadott gyerekét is tudja szoptatni. Ez nekem valahogy olyan hatalmas motivációt tud adni… (A szakirodalomban indukált laktációnak nevezik azt a folyamatot, amikor terhességtől, szüléstől függetlenül rendszeres fejési vagy szopási inger hatására megindul a tejtermelődés).

Természetesen fontosnak tartom a szoptatást és semmi pénzért nem áldoznám ezt be sem egy diéta sem azért, hogy bomba formában legyek minél hamarabb (főleg, hogy tudom szoptatás ideje alatt is lehet formába jönni, csak idő és türelem kell ).

Mindenesetre nem ez a jó anyaság, vagy szülői mérőegység, hogy ki és hogyan, és meddig tudott szoptatni. Valahol én is a kettő közötti álláspontot képviselem. Nem vagyok tápszer ellenes, és jó is, hogy van, mert nem kell a gyerekeknek éhen halniuk, ha nincs egyéb lehetőség.  De a másik oldalról is meg kell érteni, hogy a szoptatni tudó anyukák nem bűnösök, és bűntudatkeltők. Persze biztos van, aki célzottan bántja a másikat, de az élet minden területén van ilyen ember. Velük meg nem kell foglalkozni.

Inkább azt kéne mindenkiben erősíteni, hogy a szoptatás és maga az anyatej király, nem szabad figyelni másokra és menni fog. Sajnálom, hogy ez a divat ennyire eldurvult, rengeteg anyukának okoz hosszú hónapokig tartó lelkiismeret-furdalást, problémát, amit csak a többi, szoptatni tudó anyukának köszönhet.

Nagyon haragszom rájuk ezért…

 

Nyomás a social médiában

 

A social média felületeim arról szólnak ,és azokról a dolgokról amiket én szeretek jónak látok és reményeim szerint akár inspirálóak is… Na most már tudjátok én azok táborába tartozom, akik úgy gondolják a szoptatás egy nagyon szép,  ámbár INTIM dolog amiért érdemes kűzdeni ! Manapság iszonyatosan nagy divat kicsapni a mellünket az internetre, és különböző helyeken fotózkodni éhes gyermekünkkel….A szoptatás nem gondolnám, hogy tabu téma lenne inkább a miatta esetlegesen átélt kudarcok azok…Azt gondolom, ha éhes a gyerek nem kell persze bujkálni ! Szoptasd csak meg! Én is megetetem ! De kulturáltan is lehet ezt … Én lehet “szerencsés” vagyok, de sosem csaptam-csapom ki a mellem egy étterem, akár egy baráti társaság, egy színház kellős közepén pláne nem az instagramon !! Mindenhol el tudtam vagy tudok vonulni picit egy gyors etetésre, hogy kettesben lehessek a fiaimmal…Ezt én nem érzem bujkálásnak csöppet sem … Természetesen mindenki úgy szoptat ahogyan akar és ott ahol akar ..Viszont ÉN biztosan nem osztanám ezt meg emberek ezreivel !!! Nem azért mert ne lennék rá én is büszke …Csupán nem szeretném kitenni a fiamat annak, hogy akaratán kívül, bárki lássa őt egy ilyen “kiszolgáltatott” helyzetben!! Ők nem az én és a szoptatás reklám felülete ! Nem beszélve arról mit okozhatok ezzel más anyukák lelkének…

 

Én és a szoptatás

 

Mindenkinek más a gondja: az egyik kismamának túl kevés, nekem pedig túl sok a tejem.

Nekem a szopizással nem kellett küzdenem, vagyis igen de mert túl sok tejem termelődik. Nem verem a mellem, hogy jól csináltam valamit mert én ezt áldásnak élem meg. Nők millióinak nem sikerült és miért gondolnám azt, hogy nagyrészt az ő hibájuk? Nyilván volt akinek nyűg volt de szerintem a többség szerette volna szoptatni a gyerekét és ki vagyok én, hogy bűntudatot keltsek ?!

A szoba társamat is támogattam a kezdeti nehézségeknél, mint gyakorlott anya (őrület :D) és sikerült neki is elengednie magát. Mikor erről beszélgettünk elmagyaráztam neki az elején nem fog ömleni a teje, sőt még fájdalmas is lesz olykor de 1-2 hét és minden a helyére áll.

Vannak akik ítélkeznek és nem támogatnak úgy gondolom semmi empátia nem szorult az ilyen emberekbe. Gáz. Olyan, mint amikor valaki diétáról, szülés utáni fogyásról, életmódváltásról papol úgy, hogy életében nem volt rá szüksége, nincs gyereke vagy éppen a „sikereit” nem szoptatás mellett érte el.

Nem szándékosan de akkor is megbántják azokat a nőket akiknek nem sikerült ez vagy az.. egyszerűen túl sok az elvárás minden irányból. Az anyaság meg a szülői szerep pedig a legérzékenyebb pont a legtöbbünknél… Mindenkit érnek kudarcok és jobb lenne ha empatikusabban adnánk elő a saját tapasztalatainkat.

Nem vagyunk egyformák de mindannyian jót akarunk a gyermekünknek ha nem feltétlen ugyanazon az úton akkor is, ebben biztos vagyok ! A gyerek legyen mindig boldog, kiegyensúlyozott, élvezze az életét, látszódjon rajta, hogy gondozott, kapjon elegendő szeretetet, törődést, ez a legfontosabb.

 

Saltatus életmód és az anyatej

Megmondom őszintém nagyon kíváncsi voltam, milyen hatással lesz a sportos kismama életmód a szoptatásra. Kicsit „izgultam”, hogy +13 kg hízással és 4 hét idegőrlő kórházi fekvés után lesz-e annyi tejem, egyáltalán lesz-e tejem, mint + 25 kg hízással, amikor adományozni is tudtam stb…

Az utolsó 4 kórházi hét sokkal lazább volt, több mindent engedtem meg magamnak, és persze akadt, amikor nem volt választásom, mit eszem. Ettem Mecit is és csokit is és melegszendvicset ketchuppal és majonézzel…

Mivel a kismama életmód kiépítésének pozitív kimenetele lett a tejemre is (több van, mint Árminnál), így lelkiismeretesen tudom mondani, hogy lehet majd jelentkezni hozzám !

Egyébként most az első 6 hétben, arra figyelek amit a szervezetem kíván és persze a rengeteg folyadék fogyasztásra , amit a testem igényel…De erről még úgyis fogok írni bővebben!

 

 

 

Császár után is tudtam szoptatni

 

Mint tudjátok természetes szülésre készültünk, de végül a második fiam is császárral született…

Az első döccenőktől eltekintve császármetszés után is gond nélkül szoptattam. A műtét utáni egy hétben nincs könnyű dolgunk az tuti… Nem elég, hogy minden mozdulat kvára fáj, néhol a kórházi rutin még hátráltatja is a szoptatás megkezdését. Ármint például azonnal mellre tették de nem vajúdtam semmit. Mironnal vajúdtam (a testem készült) viszont elvitték és csak éjjel tudtam mellre rakni az őrző után (10,5 óra telt el)… Ezért is vedeltem a vizet az őrzőben, amikor már lehetett.

Az első éjszaka, Miron a csecsemősökkel volt, addig én tudtam pihenni, és fejtem is a mellem, hogy kapjon valami ingert, mire reggel találkozunk a kis manóval. Na  már az első éjszakás fejéssel 50ml előtejet sikerült produkálni. Ott már tudtam , hogy ebből brutál mennyiségű anyatej lesz és kissé szenvedős lesz az első pár hét… Ahhoz , hogy beálljon a kereset-kínálat nem kell fejni , de ha valakinek túl sok a teje elkerülhetetlen…. A sok fejés viszont egyre több tej termelésére készteti a szervezetet… Ja és akkor nem is említettem, hogy a melleim megint fájdalmasan gigantikusra nőttek.

A kórházban töltött 2.nap történt meg a tejbelövellés. Hogy lássátok kicsit ennek a rossz oldalát:  a túl sok tej termelése konkrétan rohadt fájdalmas  mellfeszülést tud  okozni , sőt az is megeshet ha nem figyelnék eléggé hogy begyullad a mellem (Árminnal lázas is lettem egyszer és szörnyű volt) … A kórházban stopperal mértem és 2 X 2,5 p alatt fejtem 150 ml, csak hogy ne legyen olyan csomós a mellem és tudjak végre aludni…

Amikor haza jöttünk másnap a védőnőnkkel és szoptatási tanácsadónkkal mindent átbeszéltünk, hogyan tudnánk kicsit csökkenteni a mennyiséget, hogy legalább éjszaka ne kelljen fejni.

Miron egyébként nagyon ügyesen eszik, ezt azért tartom fontosnak megemlíteni , mert sokszor nem az anyákon múlik a szoptatás sikere (!)… A kis herceg már 8 naposan 100 ml evett , ezért is örülök , hogy bent tudott maradni és fejlődni még ameddig csak lehetett , hiszen sokaknál olvastam , hogy ilyen esetben állt. a szopó reflex nem fejlődött ki teljesen.

Egyébként, ami még nagyon meglepett , hogy Mironnál az első 4-5 napban baromira fájt a szoptatáskor érezhető méhösszehúzódás, majdnem besz*tam annyira. Mondtam is Anyának , hogy halálos fájdalmaim vannak… jót nevetett rajtam és mondta, hogy nyugodjak meg minden következő gyereknél neki is több teje lett és egyre jobban is fájt az első pár nap.

Nekem a fejőgép most elmondhatatlanul nagy kincs, na meg persze a szexi tejfogó… Én csak az elektromossal vagyok elégedett, és abból is a Medelát használom, ami már 2 éve megvan.