A legolcsóbb és legjobb megoldás, hiszen így nem kerül egy vagyonba és biztos lehetsz abban, hogy nincs benne hozzáadott cukor, és egy csomó felesleges adalékanyag. Ha házilag készítesz kókusztejet viszont tisztában kell lennünk azzal, hogy a friss kókusztej nagyon hamar megromlik, ezért javaslom mindenképpen használjuk fel még azon a napon, amikor készítettük.

Én 200 ft-ért vettem az Auchanban 2 db kókuszdiót, s ebből lett:

  • 1 dl kókuszvized,
  • 1,5 L kókusztejed és
  • Egy nagy tepsi kókuszreszelékem, amit kókuszlisztnek is használhatok.

 

Hát nem királyi?

 

A kókusz jótékony hatása

A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják ! A kókusztej már régóta fontos szerepet játszik az indiai gyógyításban, az ajurvéda hagyományában.

A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben ( az anyatejben is megtalálható, olyan pici, hogy a sejtek mitokondriumai által is azonnal felhasználható). A szervezet egészen eltérő módon képes feldolgozni a több, hosszú szénláncú zsírsavakhoz képest. Éppen ezért e zsírsavak fogyasztása következtében megtartható vagy csökkenthető a testsúly és a koleszterinszint is visszaszorítható a normális tartományba. A kókuszból készült termékeket jó szívvel ajánlom akár  súlymegtartás vagy súlycsökkentés esetében is…Ami még érdekes, hogy monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben.

1) A kókuszdió vásárlásánál mindenféleképpen rázd meg a kókuszdiót, hogy lötyög-e benne a kókuszvíz, mert csak ebből tudsz kókusztejet csinálni! Egy dugóhúzó segítségével fúrj lyukat a kókuszdión látható három lyuk valamelyikébe. Keresd meg azt, amelyik könnyen átlyukasztható (az egyik puhább, mint a másik kettő) majd átfúrás után csöpögtesd ki a kókuszvizet egy tiszta pohárba.

2) Következő lépés a feltörés.Én a teraszon pár erősebb ütéssel repesztettem szét a kókuszdiót. Nem baj, ha több darabban jön szét. Közben vigyázz nagyon az ujjadra! Lehet vágódeszkán is sok kicsi kalapácsütéssel is akár.Ezután már a külső kemény héjától meg tudod szabadítani egy hegyes  kés segítségével. Vágj kis háromszögeket, hogy könnyen kipattanhassanak a kókuszhús darabok a héjból. A végén jó sok kis kókuszhús darabkád lesz. A barna rostos húsát nyugodtan rajta hagyhatod, ugyanis ehető.

3)A kókusz darabkákat szórd bele egy turmixgépbe, adj hozzá egy csipet sót. Forralj fel annyi vizet (legjobb ha szűrt vizet), amennyi ellepi majd a kókuszt, és öntsd bele a turmixba. Majd kapcsold be a turmixot és minimum 5-10 percig járasd, amíg massza állagú nem lesz.

4)Ha megvagy, akkor egy sűrű szövésű szűrőn keresztül szűrd át. Kanállal nyomkod ki jól a levét. Használhatsz géz lapot vagy tiszta textilpelenkát is a szűréshez. Ha van nagy hatású gyümölcs centrifugád, ez a lépés még egyszerűbb.

5)A kicsavart kókusz reszeléket tepsiben szétterítve szárítottam ki alacsony hőfokon a sütőben. Használhatod kókuszreszelékként, vagy kókuszlisztet is darálhatsz belőle.