A csicseriborsókrémet (hummusz) többféleképpen is el lehet készíteni: száraz csicseriborsóból, konzerv csicseriborsóból is. A hummusz kifejezetten egészséges nem beszélve arról, hogy tápanyagtartalma szempontjából is igen hasznos a szervezetünk számára.A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket.Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatta szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.
A csicseriborsóból lisztet is lehet készíteni, ami egyébként a a gluténérzékenyek diétájának tök jó alapanyaga lehet.
A hummusz ízesítéshez egyébként rengeteg mindent használhatsz! Ebben az esetben szó szerint értendő: Ahány ház, annyi szokás. Nekem ezt a nagynéném mutatta. Íme néhány példa: fokhagyma (ebben a receptben is van, de a friss fokhagyma nem mindenki kedvence tudom…), curry, kurkuma, petrezselyem zöldje, zöldfűszerek, paradicsompüré, pirospaprika, szezámmag (talán ez a leggyakoribb ami az enyémben nem szerepel) stb…
Hozzávalók:
- 500 g csicseriborsó (420 ft – Tesco )
- 4 kanál olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- 1 citrom leve
- só,bors
Elkészítés
A csicseriborsót előző este áztassuk be. Másnap főzzük meg (kb 45-60p kell neki), szűrjük le, és tegyünk félre egy pohárnyit a levéből, hogy a végén lehessen hígítani. A csicseriborsót, a fokhagymát és az olívaolajat turmixoljuk, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a citromlevet, és turmixoljuk tovább. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá a főzőléből. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. That’s all ! MI imádjuk.
Tápérték (100g): Energia: 120 kcal Fehérje: 4.1g zsír: 4.8g Ch: 15,7g