A víz fogyasztása az első lépés és a legfontosabb dolog akár a fogyási céloknál, akár az egészséges életmód elsajátításában. Rengeteget olvastam a témában, mondhatni kicsit mániámmá is vált.Az ajánlott napi adag nőknél állt.  3L víz kéne, hogy legyen férfiaknál ez a szám elérheti akár a 5L /nap. Arról, hogy hogyan fogyasszuk a vizet, és mikor  illetve, hogy milyen egészségügyi vagy akár szépségünkkel kapcsolatos hatásaival számolhatunk egy külön blog bejegyzést szánok.

A legtöbben nem aggódjuk túl a pisikérdést, és nem is feltétlen rutin, hogy benézzünk a vécébe, mielőtt lehúzzuk. Pedig éppúgy, ahogyan a széklet, a vizelet is rengeteg információval szolgálhat egészségi állapotunkról. A színben és szagban beálló változások legtöbbször átmeneti jelegűek. Vizet nemcsak akkor kell inni, amikor szomjasak vagyunk – fontos mindig figyelnünk rá, hogy hidratáljuk testünket.Minden pisiléskor megtudhatunk valamit, a vizelet színe ugyanis jóval több dolgot elárul rólunk, mint hisszük.

Milyennek kellene lennie a vizeletünknek?

Az, hogy a bevitt folyadék mennyisége nagyban befolyásol mindent talán,nem újdonság. Több víz – hígabb oldat, így minél többet iszol, annál világosabb színű lesz a vizeleted, illetve minél kevesebbet, annál sötétebb és erősebb szagú.

  • Sötétsárga vizelet: Nincs nagy baj, de a bejegyzés elolvasása után kelj fel, és igyál egy pohár vizet, hogy könnyebbé tedd a vesék munkáját, és megelőzd a kiszáradást.
  • Szalmasárga, mézsárga: Az “ideális” árnyalat, mely azt mutatja, hogy éppen elegendő folyadékot fogyasztunk.
  • Átlátszó vizelet: Ha ilyen a pisid, valószínűleg minden oké, de érdemes utánagondolni, nem fogyasztottál-e a kelleténél több folyadékot. Igen, a hidratálás nagyon fontos, de ha túl sok folyadékot viszel be, az elektrolit-háztartásod is felborulhat, szóval jóból is megárt a sok.

 

Alapesetben (ennek tekintjük most az egészséges és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztó ember kisdolgát) a vizelet halványsárga színű, és nem erős, semmiképpen nem szúrós szagú. Enyhe „illatát” illó szerves anyagok okozzák. A folyadék nagy része víz, aminek sárgás árnyalatát az urokróm nevű pigment adja. A vizelet sűrűsége és mennyisége nagymértékben függ attól, mennyi folyadékot iszol, de számos más tényező is befolyásolhatja, gyógyszerek, például antibiotikumok hatására igen jellegzetes szagúvá válhat, de ugyanígy el is színezhetik – bizonyos vitaminok hatására akár pirosas vagy neon árnyalatot is felvehet -, csakúgy, mint egyes élelmiszerek.Ha kisebb eltéréseket észlelsz a normális színhez képest, még nem jelent nagy bajt, ha viszont ezek hosszabb távon is fennállnak, illetve feltűnőbb és aggasztóbb eltéréseket tapasztalsz, keresd fel az orvosod !