FIGYELEM!

A recept, amit elkértem egyáltlán nem diétás, vagy támogatja a fogyást. Az emberek általában zavarban vannak, ha találkoznak nem éppen diétás,egészségeséletmód kompatibilis dolgokkal mondjuk egy családi rendezvényen, szülinapon stb… ha valaki mégis úgy dönt enged a csábításnak  általában bűntudat és lelkiismeretfurdalást érez…

Tény, hogy a túl sok feldolgozott szénhidrát fogyasztása nem tesz jót az egészségnek és nem is támogatják azt a “kiccsatanó” érzést, vagy a fogyokúrás törekvéseket. A szervezet számára leghasznosabbak a komplex szénhidrátok. Kiváló energia, tápanyag, vitamin, ásványianyag, rost és víz források. Az alábbi listában összegyűjtöttem a kedvenc szénhidrátforrásaimat :

  • Gyümölcsök
  • Minden zöldség (legtöbbjének mondjuk alacsony a szénhidrát tartalma)
  • Babok és hüvelyesek
  • Teljes kiörlésű gabonák (zab, quinoa, basmati rizs stb.)

Amíg teljes értékű természetes ételeket fogyasztunk, sportolunk jól érezzünk magunkat és a súlyunk, bőrünk is optimális …nincs igazán mitől félni! A gyárakban feldolgozott szénhidrátok, kekszek, csokik stb. minimális mennyiségétől nem fog minket meglegyinteni az elmúlás szele…

DE…

Én itt is azt mondanám,hogy ezeket inkább gasztrónómiai élményként éljük meg, tehát ne chipset zabáljünk mirelit (mindig úgy mondom milerit) sütivel és colát vedeljünk egy rendezvényen,nyaraláson stb… hanem egy homemade,cukrászdai,kézműves falatot igazán megengedhetsz magadnak úgy, hogy közben nem zabálsz össze mindenfélét és tartod magad a jól megszokott és kialakított egészséges szokásaidhoz, illetve oda figylesz a tested jelzéseire …Szeressetek jókat enni, ami inkább jó minőségű ételeket jelent és nem azt, hogy sokat. Valószínű, ha elkészíteném én megreformálnám, így oda írtam zárójelben, hogyan is csinálnám. Bár szerintem nem áll fent ez a dolog, mert én az egyszerű,gyors és olcsó recepteket szeretem. Itt már megzavarodtam a cikkek hajtogatásánál hahaha. Csak vicceltem… inkább meghagyom másoknak a lehetőséget, èn pedig “A kóstoló” maradok. LoL.

Annyit még fontos elmondanom, hogy amit a képen látsz puha,tucsogós és nagyon durván finom volt és alig lehetett kibírni, hogy az ember mértékletes maradjon. Wááá.

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg liszt (cserélném teljes kiörlésűre vagy graham lisztre talán még kísérleteznék egy kis mandulaliszttel is)
  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor (cserélném eritritre vagy termelői mézre)
  • 1,8 dl tej (cserélném növényire)
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 csipet só
  • Nutella (cserélném házi mogyorókrémre vagy torras stevia hozzáadott cukormentes mogyorókrémre vaaaagy kirpóbálnám mogyoróvajjal )
  • 2 evőkanál tej (cserélném növényire)

 

ELKÉSZÍTÉS:

  • Elkeverjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval, belekeverjük a 2 tojást, majd a tejet és az olvasztott vajat. Ezt jó alaposan összedolgozzuk. A tésztát lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük.

 

  • Ha megkelt, a tészta 4 egyenlő részre oszd el. Vékonyra és kerekre nyújtsd ki mind a 4 részt.

 

  • Majd ha megvan a nyújtás, az egyik tésztalapot kend meg nutellával, majd fektess rá még egy tésztalapot, amit szintén megkensz és így tovább, a tetejére tészta kerül. Úgy próbáld meg cikkekre vágni, hogy a közepén egy szabályos kör legyen (poharat lehet a tészta közepére rakni). 16 cikket vágj. Először 4-et aztán 6-ot,8-at majd végül így szabályosan sikerül a 16. cikk

 

  • Ezután a cikkeket egyesével megtekerjük 2-3 mozdulattal. Két egymás mellettit ellentétesen tekerünk, mert akkor lesz olyan, mint ha fonva lenne a tészta.

 

  • Hagyjuk kelni még körülbelül 30 percig, majd óvatosan megkenjük kevés tejjel a tetejét. 25-30 percig 180°-on sütjük. Ajánlatos magasabb falú edényben sütni (pl.: kapcsos tortaforma).