Akár egészségügyi okokból,divatból vagy akár fogyás áll a háttérben, sokak életében eljön az a pont, amikor életmódváltásra adják a fejüket, és elhatározzák,hogy egészségesebben fognak étkezni. Ez álltalában a cukor kiiktatásával kezdődik.

De mivel helyettesítsük a cukrot? Milyen cukrok léteznek ? Melyik válik előnyömre ? Melyik hízlal és melyik nem? Tudok fogyasztani cukormentes terméket úgy, hogy ne aggódjak a kalóriák miatt?

Azt már most az elején szeretném leszögezni, mivel tudom,hogy sok fogyni vágyó és életmódváltó elkezd ilyenkor mindenféle “mentes” dolgot különböző cukorhelyettesítőkkel orrba-szájba sütni,főzni és fogyasztani. Az édességek, pékáruk stb..semmilyen édesítővel készítve nem fogyaszthatóak mértéktelenül. Sajnos olyan nem létezik, hogy egésznap édességet eszünk ( még, ha zero kcal is az édesítő) és mégis  fogyunk. Aztán nem értjük, miért nem jön az eredmény, és miért van az, hogy minden második ember elhízott. Ráadásul sok-sok diabetikus (erről majd egy külön bejegyzésben) kekszben használnak maltitolt vagy szukralózt édesítőszerként, miközben sima finomlisztből készülnek…

Amikor egy termék,cukrászda, étterem stb.. azt ígéri neked,hogy cukormentes, mindig légy szkeptikus. Ezek legnagyobb része ugyanis alaptermészetüknél fogva tartalmaznak egyszerű cukrokat. Meg aztán az sem mindegy, hogy cukormentes, répacukormentes vagy hozzáadott cukrot nem tartalmaz ?!

A cukormentes és kifejezetten diétás céllal készült forgalmazott és készített ételek és italok veszélyére többször felhívtam már a figyelmeteket instagrammon. Ha az üdítőket nézzük, azok is meghíznak, akik kizárólag cukormneteset isznak, ugyanis ezek nagy része mesterséges édesítőket tartalmaznak. Ezek egy részről növelik az éhségérzetet és hatnak az agynak azon részére, ami szabályozza a teltségérzetet. Tehát megint csak azt tudom mondani igyatok vizet kúraszerűen !

Amit fontos tudni, hogy a cukrokat nem lehet és nem is kell maximálisan kizárni. A gyümölcsök a zöldségek pélául nagyon jó barátaink. Ebben az esetben, ha bár egy élelmiszernek van természetes cukortartalma, attól még rendkívűl egészséges és akár diétába is beilleszthető.

Na nézzük a legfontosabbakat :

Mit jelent az, hogy “hozzáadott cukrot nem tartalmaz” ? Ezt akkor lehet feltüntetni ha az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

Mit jelent az, hogy “cukormentes”?  Ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket.

Egy kis uncsi kategorizálás:

– Cukrok /pl. szukróz, dextróz,glükóz,fruktóz,lactóz,galaktóz/ – Ezek állt. grammonként 4 kcal tartalmazó szénhidrátok. Megtalálhatók kb. mindenben : gyümölcsök,zöldségek,gabonafélék,tej

– Módosított cukrok /pl. kukoricaszirup, karamell,invertcukor/- Jellemző,hogy ártalmasak a fogakra és,hogy magas a Gi-s indexük.

– Cukoralkoholok, poliolok /pl. eritrit, mannit, maltit,xyllit, hidrogénezett keményítő, hidrolizátum, glycerol (glicin)/- Nagyjából ugyanannyi kcal tartalmaznak, de testünk kevesebbet tud hasznosítani belőlük,mert nehezebben és hoszabb idő alatt dolgozza fel őket az anyagcsere során. Bár az alacsonyabb kcal tartalom jó hír de nem árt tudni, hogy puffadást,hasmenést vagy akár menstruációs görcsöket is okozhatnak.

– Természetes édesítőszerek /pl. méz, juharszirup,kókuszpálma cukor/-Jellemzően nem csak cukrot tartalmaznak, hanem más tápláló alkotóelemet is. A népigyógyászatban gyakran használják őket.

– Nullkalóriás édesítőszerek /pl. stevia, taumatin, pentadin/-Nem szénhidrátok 0 vagy nagyon kevés kcal tartalmaznak. Ami hátrány, hogy mellékízük van.

– Mesterséges édesítőszerek, vagyis a természetben nem fellelhető édesítőszerek /pl. aszpartám, szacharin, neotám, izomalt, nátrium-ciklamát/.

– Szabad cukrok. Olyan monoszacharidok (glükóz, fruktóz) és diszacharidok (szacharóz, vagyis kristálycukor), melyek az ételhez utólag, elkészítéskor, vagy gyártáskor hozzáadott cukrok. Ezért olvashatjuk a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, vagy a „természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” feliratokat egyes csomagolásokon a diabetikus felirat helyett.
/Ebbe a csoportba tartozik a WHO meghatározása szerint a méz, a szirupokban természetesen előforduló cukrok és sajnos a gyümölcslevek, gyümölcslé-koncentrátumok, szörpök is./

Az úgynevezett ’rejtett cukrok’ máshogy is meglapulnak az áruházak polcain, van, hogy az édes tejpor, teljes tejpor, sovány tejpor (mivel tejcukrot tartalmaznak) sok esetben csakis azért szerepelnek az összetevők között, hogy magas cukortartalmukkal fokozzák az édes ízt.

Ami nekem a legjobban tetszett és szerintem a  legegyszerűbben tudjuk beazonosítani őket, az a nevük:

Egyértelműen minden, amiben szerepel a cukor elnevezés:
Kókuszvirágcukor, barna cukor, nádcukor, kristálycukor, porcukor, répacukor,  szőlőcukor, krupmlicukor, datolyacukor, és még a furán hangzó
Misri: Pakisztánban használatos cukorka, afféle kandiscukor, édesítésre használják. Nyírfacukor, amit a xyllit csomagolásán olvasható, mint márkanév, valójában már nem a nyírfacukor nedvéből vonják ki, hanem a kukorica csutkájából, hoppá!

Ami –óz szótagra végződik:
Fruktóz (gyümölcscukor), laktóz (tejcukor), glükóz (pl krumplicukor, szőlőcukor), szacharóz, szukralóz*, galaktóz (tejcukor egyik eleme), izomatulóz, maltóz, trehalóz, tagatóz, nutralóz, polidextróz, d-tagatóz, trehalóz.

Sőt, az –in szótagra végzők között is találunk cukrokat:
Inulin, maltodextrin, almapektin, szacharin* (más néven: nátrium-szacharinát), glicyrrhizin (édesgyökér kivonat).
Ilyen a glicin is, édes ízzel rendelkezik, azonban nincs cukortartalma, ugyanis a glicin egy aminosav, ezért kivételt élvez, mert semmi köze a szénhidrátokhoz.Természetben nem fellelhető mesterséges édesítőszerek! Nagyon sokszor találkozhatunk ezekkel is, ha átolvassuk az összetevők listáját!

És ami –itol szótagra végződik:
Maltitol, eritritol, mannitol, szorbitol.

Minden, ami szirup. Továbbá ide sorolható az állaga miatt a méz, a karamell, a melasz és a nektárok:
Agavészirup, glükóz-fruktóz szirup, HFCS (high-fructose corn syrup, azaz magas fruktóztartalmú kukoricaszirup), juharszirup, keményítőszirup, kukoricaszirup, melaszszirup, rizsszirup, cirok szirup.

Joggal érkezik a kérdés, hogy akkor ezen tömérdek cukorfajták közül melyik édesítést szabad alkalmazni?!
Mik azon az édesítők, amik diétába, egészséges életmódba és egészségőrzésbe beleférnek?

Nagy dilemmába vagyok mindig, mert ha úgy vesszük születésünktől kezdve édesízt kapunk (anyatej,tápszer) akkor miért is kéne ennyire harcolni ez ellen (?!) viszont, amikor nagyon odafigyelek, hogy csak egyszerű és természetes alapanyagokkal tápláljam a testem teljesen mésképp érzem magam.Persze az elején megjellenek az elvonási tünetek (még úgy is,hogy egyébként egészségesen táplálkozom). Őszintén szólva, azt mondom élvezni kell az ízeket és nem félni mindentő,l de ha van egy célunk, szeretnénk fogyni, akkor inkább  jó lenne nem ajánlani egyiket sem. Mert minden édesítő, legyen az mesterséges, természetes vagy divatosan egészséges egy kelepce. Kelepce, mert egyik sem szünteti meg a sóvárgást. Ez az édes íz utáni sóvárgás ösztönöz a folyamatos édességfogyasztásra újra és újra… A függőség pedig megmarad. Igazából a málna, dinnye vagy meggy természetesen édes izére kellene vágynunk… és nem a tucsogós browniera (de hát olyan finom !), még akkor sem ha eritrittel készült fűrészporból és cukkíníből. A függőség az édes íztől valószínűleg sokkal inkább lelki kérdés.

Mindenképpen törekedjünk a terészetes cukrok fogyasztására (gyümölcsök, zöldségek). 0-ás Glikémiás Index-szel (erről is majd írok, mert annak idején én sem tudtam mit jelent) rendelkező természetes édesítőszerek: Stevia és Eritrit. Szuper és egyelőre kevésbé ismert alternatíva édesítésre továbbá a glicin, ami valójában egy aminosav, édes ízzel – sütni, főzni is lehet vele, és az alvászavarokra is jó hatással van, valamint táncosoknak is kifejezetten ajánlom.Mi is ezt használjuk. Ide kattintva bővebb en olvashattok róla. És végezetül termelői tiszta nyers méz megbízható helyről mértékkel. +1 ami még ízesítésre szuper az a banán összetörve. Szóval röviden drágák ezek a dolgok, törekedj  mindig az egyszerűségre és ez a javadra válik minden szempontból. Ha pedig már elérted az egészséges testsúlyt, nincs semmilyen egésszégügyi problémád mértékkel, tudatosan élvezd az életnek ezen gasztronómiai élményét is.

Összeállítottam egy táblázatot, ami segítségedre lesz, miben hány kcal van és mennyi a gi-indexe. Összetudod hasonlítani a jól imsert répacukorral is. KATT IDE – cukrok táblázat