Fogyni legtöbbször a külsőnk miatt szeretnénk, a lehető leggyorsabban és legkevesebb ráfordítással. Hiszünk a csodamódszerekben, trendi diétákban és nem törődünk azok egészségügyi és lelki következményeivel. És kire hallgatunk, ha fogyásról van szó? Celebekre, modellekre, youtuberekre, színészekre,influencerekre és még sorolhatnánk.

A rossz fogyókúrától a szervezet legyengül, rosszabb állapotba kerül az anyagcserénk. Ha sikerül is fogyni, biztos nem egészségesen és általában több kiló kúszik vissza, mint amennyi lement, és a pszichés megpróbáltatás is jelentős. Sokszor akkor sem könnyű, ha „mindent” jól csinálunk… De sajna, akaratunkon kívül is, elkövethetsz hibákat, melyek még inkább megnehezítik a fogyást.

Az egyik leggyakoribb hiba a fogyásnál, hogy valaki túl keveset eszik. Salátát zabál salátával.

Ha túl keveset eszel, szervezeted azonnal alkalmazkodik a kevés kalóriához, és ehhez igazodva lelassítja az anyagcserét is. A fogyás pedig megáll vagy nagyon lelassul. Ha rendszeresen vagy kúraszerűen túl keveset eszel, s így nem adod meg testednek a szükséges tápanyagokat, szervezeted veszélyben érzi magát, s vészüzemmódba vagy más szóval éhező üzemmódba kapcsol.

Testünk, ha úgy érzi, egy drasztikusabb fogyókúra miatt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a fenyegető időszak alatt minden lehetséges energiát a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működésének fenntartására fordíthasson.

A fogyás  beindul (nem minden esetben), hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét. És gyenge leszel. Emlékszem régen mindig kitűztem eseményeket (vizsga,esküvő,premier stb), amikre 1-2 hetet hagytam, hogy formába jöjjek rá…szerintem sosem jött össze…sőt…Ilyenkor azt képzeltem, hogy sitty-sutyy izmos helyes fitness modellbe vágom magam. Érthetetlen.

Na de mi történik, ha sokáig túl keveset eszel?

Amikor valaki elkezd jóval kevesebbet enni, első lépésben a szervezetében tárolt víz és szénhidrát nagy ütemben távozik, így néhány nap alatt jó pár kilóval könnyebb lesz. A kevesebb kalóriafogyasztás azonnal lassítja az anyagcserét, s csökkenti a kalóriaszükségletet.

Utána következik, hogy a szervezet a tartalékokhoz nyúl, és beindul a zsírégetés. De test a zsír mellett sajnos az izomzatot is energiaforrásnak tekinti, és azt is elkezdi elégetni tehát nem leszel szexis fitness modell. És mivel a kevesebb izomzat még kevesebb energiát igényel, még jobban lassul az anyagcsere. Aztán egy idő után a szervezet alkalmazkodik a kevesebb tápanyaghoz, és drasztikusan lelassítja vagy akár meg is állítja a fogyás ütemét.

És mivel a koplalás nem adja meg a szükséges tápanyagot, vitaminokat stb., az ember erőtlen és fáradt lesz. Nem lesz kedve vagy ereje sportolni, táncolni. Ideges és feszült lesz.A mozgás hiánya még inkább csökkenti az izomzatot és az anyagcsere sebességét…Elég alattomos egy folyamat. De még nincs vége. Mivel a végtelenségig nem tudod csökkenteni a kalóriafogyasztásod, mi történik, ha ismét elkezdesz többet enni?

Egyrész valószínű, hogy az étkezés bűntudattal fog kísérni és szervezeted azonnali raktározásba kezd. És pontosan ez az éhező üzemmódba váltás veszélye! Hiába nem eszel többet szerinted a kelleténél, hirtelen felszeded a korábban leadott kilókat, sőt többet, mint amennyivel belevágtál a diétába. Illetve rettegsz a mérlegen látottaktól… Aztán még nem beszéltünk a hirtelen fogyás és hízás bőrünket érintő hatásairól…

Mennyit kellene enni ahhoz, hogy a szervezet ne kapcsoljon át éhező üzemmódba, és a fogyás is beinduljon? MIt kell tenni, ha sajnos már ezen a részén túl vagyunk ?

A kérdés jogos, de mivel különböző testi és lelki adottságokkal rendelkezünk, nincs egy mindenkire vonatkoztatható válasz, ezért kérlek titeket, hogy személyre szabott tanácsadásra ide kattintva jelentkezzetek. Ne feledjük, tartós eredményt minden esetben kitartással és életmódváltással, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással, folyadékfogyasztással, valamint rendszeres testmozgással érhetünk el.  A vágyott alak elérésében és megtartásában, egyénre szabott életmódprogram nyújthat számodra segítséget.