Ki vagyok én? Mit csinálok? Miért csinálom? Kinek csinálom?

Kérdezgettem magamtól az utóbbi időkben…

Nem vagyok dietetikus – az általános és tömeges  „ életmód és táplálkozási tanácsadó ” kifejezést használom a magam leírására és persze  a feltörekvő  #instasztárt (lol). Igazából valami vagyok, aki az embereket szeretné megtanítani a normál, egészséges táplálkozásra és életmódra. Anyákat, akikkel együtt tudok érezni, hiszen az első fiam születése után én is nehéz utakat jártam be.

Megtanítom az embereket, hogy megtudják állapítani, mely ételek segítik jól érezni magukat. Arra, hogy odafigyeljenek az étkezésükre, hogy élvezhessék és tanulhassanak és megtanulják önmagában értékelni az egészséges táplálkozást/életmódot, mert tudom ettől jól fogják érezni magukat és jobbá teszi az életüket anélkül, hogy a fogyás megkeserítené az életet.

Íme, amit nem teszek: klinikai táplálkozás és nem is vagyok pszichológus. Nem értékelem, diagnosztizálom és nem kezelek betegségeket tanácsadással. Bár tudom, hogy ez lenne a módi…

Azok, akik hozzám jelentkeznek szeretnék megtanulni a normál táplálkozás alapjait, vagy legalábbis azt az életmódot amit én élek…Nem vagyok hormontanácsadó (?! wtf)/ varázsló… És nem vagyok „hajlandó”  pénzért együtt dolgozni olyan emberekkel, akik betegségben szenvednek, bár szívesen ajánlok vagy kérek fel képzett szakembert- aki nem én vagyok. Mert nem gyakorolom a klinikai táplálkozást.

Úgy gondolom, hogy a tudomány korlátozott abban, amit be tud bizonyítani… és sokszor változtat abban mi is a rossz vagy a jó…. A legjobb mód, hogy megvizsgáljuk a természeti világot, törekszünk az egyszerű dolgokra és figyelünk önmagunkra. Annyi féle dolgot olvasni… Annyian okoskodnak… Van, hogy összezavar ? Abszolút ! De továbbra is szeretem, és továbbra is azt hiszem, hogy a legközelebbi objektív célok elérésé az, hogy megismerjük a saját igazságunkat, mert már minden (is) létezik. Álmodozó és lelkiismeretes lány vagyok és életmód/táplálkozási szakember a szó laza értelmében. Jó tapasztalattal rendelkezem. Az egyetlen dolog, hogy nem vagyok  dietetikus. Megszereztem a tapasztalataimat, amit pedig megtanulhatok folyamatosan teszem is. Igazából segítem az embereket, hogy jó döntéseket hozzanak ne dőljenek be az insta lószaroknak, amely persze tudjátok A top-táplálkozás. Ezt pedig bátorsággal megteszem a hiteles két betű, a D és az R nélkül, a nevem elött.

Táncművész végzetségem van, amely talán tapasztaltabbá tesz engem bizonyos témakörökben, mint a tömeges piaci életmód és táplálkozási tanácsadók többségét – de mivel én sem nem vagyok dietetikus, ez nem számít. Professzionális és tudományos szempontból a szürke margókban létezem. Jelenleg elfogadom, mert szerencsére az, amit csinálok és amit megtanultam, még mindig nagyon fontos számomra. Ha ezt olvasod, azt gyanítom, hogy neked is számít.Tehát, amíg kitalálom ezt a nagy szakmai rendetlenséget a fejemben, maradok…

Az életmód és táplálkozás tanácsadás sokaknak luxusnak tűnhet – olyasvalami, amit csak a celebek és a hírességek engednek meg maguknak. De ha komolyan gondolod, hogy egészségesebben szeretnél élni, a megfelelő tanácsadó megtalálása csak azt a lendületet adhatja, amelyre szükséged van a céljaid eléréséhez.

Az életmód tanácsadás viszonylag új terület, és egyre növekszik a képesített emberek aránya. Őszintén, ha választanom kéne ki adjon nekem tanácsokat, egy dietetikus, aki cigizik és cipel magán mondjuk 20 kiló túlsúlyt, vagy egy számomra megbízható és szimpatikus ember közül, akinek még bele is látok az életmódjába/életébe, látom hogyan néz ki, akkor biztos nem a végzettség milyensége alapján választanék. Ami segít az a megérzés, és a józan ítélőképesség azok alapján, amit tudok a másikról, ahogy megismerem a gondolkodásmódját és értékrendjét, ezen felül pedig döntés kérdése, hogy akarsz-e bízni a másikban, érdemesnek tartod-e rá, illetve nyerhetsz-e azzal az életedben, ha megbízol benne, vagy éppen veszíthetsz-e, ha nem (főleg pénzt ugyebár).

Támogatok és ösztönzök. Segíthetek abban, hogy valaki  többet érjen el, mint  amit önmagában lát.  A rendszeres “bejelentkezésekkel” elszántabbnak és támogatottabbnak érzi magát mindenki. Fontos mondjuk, hogy az emberek nem akkor lesznek egyre jobbak abban, amit csinálnak, ha a hátuk mögött állok és ellenőrzöm őket. Ellenkezőleg. Ha a bizalmamat érzik.

Ez az egész egy placebo effect.