„Az első lépéseket nem a hosszuk, hanem az irányuk minősíti.”

Ritát is hónapokkal ezelőtt az Online Project keretein belül ismertem meg.  Az Online Project arról szól, hogy 2020 év elején kerestem 4 lányt instagramon (@saltatus), akinek szeretném megváltoztatni az életét. Meglepően sok levelet kaptam, nem is igazán számítottam ekkora figyelemre… Miután elolvastam a történeteket és mérlegeltem, hogy ki miért szeretne velem dolgozni kiválasztottam a lányokat:

Az Online Project teljesen térítés mentes. A lányok részesülnek minden másnap edzésben, és a programjuknak nincs lejárati időtartama sem. A közös munka a céljuk elérésével ér véget. Minden nap egy messenger csoporton belül, valamint egyénileg is konzultációt, és kimagasló figyelmet kapnak.  Az Online Project jelentkezési feltétele csupán annyi volt, hogy szeretnék mindent dokumentálni.  A lányok annak tudatában jelentkeztek, és vágtak bele a projectbe, hogy vállalták a videózást, fotózást, nyilvánosságot és őszintén beszélnek az esetleges hullámvölgyekről, és persze magukról.

A Projectet végül nem négyen, hanem ketten csinálják jelenleg (Virág,Lolita). Ők együtt örülnek, és a fejlődésben is egymásnak segítenek. Fontos tudni, hogy kifejezetten túlsúlyos lányokat kerestem. Réka a fogyás mellett azért is vágott bele, mert szerettek volna kis babát egy ideje a férjével. Mondtam is neki nevetve, hogy annyira várta a programtól a sikert, hogy már a kezdésnél várandós lett. Azt beszéltük meg, hogy így nem folytatjuk a közös munkát, mert teljesen más figyelmet igényelne, más célokkal.

Ritával elkezdtük a megbeszélést, felvettük az első videó anyagot is. A 3 lánytól már megkaptam a képeket is, amiket kértem a videó felvételek előtt. Így ők már túl voltak az első, de legnehezebb lépésen. A videó végén mindenkitől azt kértem, hogy kicsit forogjanak körbe és mutassák meg az  alakjukat. Rita ekkor még nem volt túl a kép készítésen, és nem mászta meg a legnehezebb lépcsőfokot. Amikor a videó végéhez értünk megkértem őt is, hogy mutassa meg a testét, ha nagyon nem megy lengébb öltözetben, akár hosszú ruhában. Nem akarta, én pedig nem erőltettem. Azt mondtam neki, hogy másnap reggel készítse el a fényképeket (nem kell fehérneműben), és utána délelőtt felvesszük a videó végét. Azt gondoltam, hogy majd a képek elkészítésével másnap ő is túl lesz a nehezén, és minden rendben lesz. Csakhogy nem vettem észre, ő még nem tart ott, hogy egyáltalán képet készítsen magáról. Tudjátok a valóság sokszor belülről más… Éjszaka 3 órakor kaptam egy e-mailt tőle:

„Szia! Ne haragudj, hogy ilyenkor írok, de nem hiszem, hogy ez nekem menni fog. Mármint megmutatni a testem. Tudom, hogy ezt az elején is mondhattam volna, de nem gondoltam volna, hogy ennyire leblokkok. Nagyon sajnálom! Nem szeretnélek Titeket feltartani. Ami biztos, hogy változtatnom kell, de szerintem az elején ezt nekem kell megvívni. Nagyon boldog vagyok, hogy kicsit jobban megismertelek! Sok sok örömöt és sikert kívánok Nektek!”

Természetesen másnap átbeszéltük és átrágtuk, hogy biztosan megfontolt döntés legyen. Igazából Rita tisztában van magával. Tudja, hogy hogyan látják mások. Viszont még nem tart ott. Azért gondoltam, hogy megosztom a történetét, a videóját mert rengeteget taníthat ezzel másoknak. Rengeteget tanított nekem, és tudom, hogy vagy együtt, vagy külön de elfogja érni a célját! Amikor szüksége lesz rám az biztos, hogy én ott leszek neki.

Szerintem fontos, hogy lássák az emberek nem mindenki azért hízik meg, mert lusta vagy össze-vissza zabál. Lássuk már kicsit az emberek történetei mögé…És ami a szörnyű, hogy attól még nehezebb, hogy az emberekben nincs megértés. Az emberek gyors eredményt akarnak. Sokszor vagy nem tudják milyen áron, vagy nem érdekli őket… Azt olvassuk az interneten, hogy:

„Sokkal de sokkal gyorsabban lehet fogyni, mint hízni… hízni nem pár hét alatt híztok meg, de egy jól összerakott étrenddel pár hét alatt le tudtok fogyni…”

És még 1000 ilyen poszt…természetesen 2 hét alatt -10kg lefogyott emberek képeivel.

 

Eltelt pár hónap, és készítettem egy rövid kis interjút Ritával: 

Hogy vagy most ?!

-Épp most vagyok túl egy elég depressziós időszakon. Azt hiszem elsőként nagyon rosszul érintett, hogy nincs lelki erőm arra, hogy együtt dolgozzunk. Akkor megcsináltam a fotókat, bár nem küldtem tovább, de egyetlen fotót (még szelfit sem) csináltam azóta. De kettő napja eldöntöttem és készítettem egy reggeli táblázatot. Persze még van fejleszteni való rajta, de majd kitapasztalom. Küldök róla képet. Szerintem lassan kijutok a gödörből, de mindig jön valami családi esemény vagy épp anyagi dolog, ami miatt földre kerülök. De egyszer csak vége lesz és eljön az én időm mindig csak pozitívan.Azt hiszem az egyik legnagyobb változás, hogy levágattam a hajam. Szerintem 10éve magamnak vágtam, festettem.. kb fenékig ért… de mostmár csak vállig .

 

Mit jelentett neked, hogy jelentkeztél pár hónappal ezelőtt?

-Hogy mit is jelent nekem? Ahogy említettem már nagyon régóta figyelem az oldalad, leginkább instán és már annyira rég akartam jelentkezni.. de bátorság hiányában nehéz volt. Aztán megláttam, hogy keresel 3-4 leányzót emlékszem mikor felhívtál.. szerintem 5percig sírtam, hogy naaa ez az!! Végre lesz esélyem. Ekkor még nem is gondoltam, hogy ekkora problémám van és nem merek majd neked képeket küldeni.

 

Hogy élted meg, hogy végül nem dolgoztunk együtt az online project keretein belül?

– Őszinte leszek! Azt gondolom mai napig, hogy lehettem ekkora segg… de közben pozitív is volt, mert nagyon aranyos vagy, hogy azóta is tartjuk a kapcsolatot. Ebből látszik a legjobban, hogy ez a Saltatus egy teljesen más dolog, mint amit sokan képviselnek. Tudom jól, hogy kiröhögtek volna máshol és azt mondják “jó akkor maradj kövér életed végéig” de te nem ezt mondtad, hanem mintha rögtön megértetted volna mi is a problémám! És ne értsd félre, de nem az anyagiak érdekelnek, mert amint úgy érzem kerüljön bármibe is hozzád fogok fordulni!

Mindenkinek más az útja. Mehetünk együtt is de mindannyian mást tapasztalunk. Tapasztalást kell szerezni ahhoz, hogy fejlődés következzen be. Ahhoz, hogy ezt így tudd tenni, önmagadat kell jobban megismerni. Megismerni életfeladatodat, hogyan tudnád véghezvinni. Mindenki törekszik a jobbra. Ez persze mindenkinek mást jelent… Mindenki tudja, hogy amit érdemes csinálni, az sosem könnyű.

Azt mondom, az ember nem veszíthet mindenben. Veszteni fogsz, méghozzá gyakran. Számomra óriási fordulópontot jelentett a nap, amikor a vesztésre csataként, és nem háborúként kezdtem nézni. Már rég letettem róla, hogy minden csatát megnyerjek. Ma már csak az érdekel, hogy megnyerjem a háborút. Sokszor előfordul, hogy a dolgok nem jönnek össze (akár rajtad kívül álló okokból), akkor azokra az elvesztett csatákra úgy tekints, mint egy távolabbi célhoz vezető út állomásai- a háború megnyeréséhez. Lehet, hogy elveszítesz 5-10-20 csatát is, mielőtt eléred a célod, de ami a kulcsfontosságú: igyekszel minden alkalommal keményen felkészülni, hogy nyerj. Mivel az életnek meg van az a bosszantó szokása, hogy nem mindig hajlandó együtt működni veled, a célod elérésében…